Kan man rydde i venner?

Det må ha vært i 2-klasse. Venninnen min og jeg møttes bak huset hennes etter skolen. I hånden hadde hun et barberblad og bare synet av det fikk meg til å grøsse.

Hun derimot virket opprømt og glad, fast bestemt på å gjennomføre det vi hadde lovet hverandre. Vi skulle bli blodsbrødre. Eller kanskje det var blodsøstre? Jeg har ikke peiling på hvordan jeg havnet i denne situasjonen, men lot henne skjære meg i fingeren. Vi klemte fingrene mot hverandre, byttet blod og sa høytidelig: nå er vi venner for livet.

Jeg har fortalt denne historien til flere og det kan virke som om vi var av de få som gjorde dette ritualet, – men det var mange av oss som tidlig lovte hverandre evig vennskap.

Det å ha venner var tidlig veldig viktig. Selv i barnehagen. Skrekken til alle foreldre er at ungen deres skal gå gjennom livet uten å ha venner.

Jeg tror dette sitter så dypt i oss at noen blir hengende med venner vi egentlig ikke har valgt. Redd for å ikke ha nok.

Håper ikke jeg støter deg nå, men er alle vennene dine slik du skulle ønske venner var? Er DU en sånn venn de trenger?

Det er her temaet rydding kommer inn.

Når vi rydder i ting, la oss si at vi rydder i dukene etter farmoren din. Vakre duker med markblomster brodert på med hånd. Noen runde, noen falmet, en duk som er skjøtet og gått opp i sømmen. Da vil jeg at du skal ta opp hver enkel duk. Holde den inntil deg og spørre deg om den gir deg glede. Gjør den det? Støtter den deg i det livet du ønsker å leve? Ja, kan du si. Jeg drømmer om å ha et ryddig hus hvor døren alltid er åpen for venner og familie. Jeg elsker denne lange duken som vil passe perfekt til det langbordet jeg drømmer om. Det gjør ingen ting at den er skjøtet og litt falmet. Elsker den! Den runde duken her med hardangersøm er vakker, men den passer ikke til meg. Den gir jeg videre til noen som setter pris på den.

Så legger du den duken til side og sender en varm takk til farmoren din som i timevis satt og broderte den fine duken. Takk!

Har du for mange duker, blir det trangt i skuffen. De fineste dukene blir klemt sammen med de andre du har, og kanskje glemmer du dem i en evighet før du tar dem frem igjen? Da må du stryke og dampe dukene igjen og prøve å gjøre det godt igjen for at de har ligget bakerst der i mørket.

Venner!

Jeg tenker det er fint å rydde i venner og relasjoner. Velge de du vil ha i livet ditt. De som gjør deg godt. De som støtter deg og står der selv om du tar av deg masken. De som «elsker deg når du fortjener det minst», men også de som får deg til å le. De som er like engasjert i strikking slik som deg, eller kan snakke timevis om hvordan du kan fermentere egne grønnsaker. De vennene som kjente deg når du var liten, og som du kan ringe selv om de bor i et annet land, og snakke om gamledager.

Jeg husker Mel Robbins (forfatter) fortalte at det viktigste som finnes er å ha en «midt på natten venn.» En som du kan ringe halv fire om natten bare for å prate litt.

Jeg tenker at dette er et viktig tema spesielt etter årene med pandemi hvor vi har isolert oss og laget nye vaner.

For min del har jeg vært syk i hele vinter og ikke hatt rom for andre enn meg selv. Holdt alle vennene mine på avstand da situasjonen er så uvant og vond at jeg bare ville være inne i min egen hule med de aller nærmeste.

Kanskje må vi bevisst velge en gang til. Virkelig kjenne etter. Ta sjansen.

Det å strekke ut hånden og si at «jeg velger deg». Jeg vil ha deg i livet mitt fordi du er viktig for meg. Jeg vil være i livet ditt fordi jeg tror du trenger meg.

Kjenner tårene når jeg skriver dette, – fordi jeg merker hvor viktig det er.

Let it go!

Ikke bruk tid og krefter i relasjoner som tapper deg. Mennesker som ikke gir oss noe glede, men derimot føles som en plikt å være med. Venner som var perfekte tidligere, men som ikke hører hjemme i det livet du ser for deg nå.

La de gå! Si takk for alt, slik du gjorde med duken med hardangersøm. Du er skikkelig fin, og noen andre vil bli kjempeglad for å henge med deg.

Som sertifisert konmari – konsulent vil jeg råde deg til følgende:

Velg venner og relasjoner du vil ha. Legg energi i dem. Organiser livet ditt slik at du kan være der for dem og gi plass til dem i ditt liv.

De du ikke trenger lenger lar du gå. Ikke nødvendig å sende SMS, eller ringe dem for å slå opp. Ikke bruk tid eller energi på det. Du bare lar de slippe taket i livet ditt her og nå. Kanskje kommer de tilbake til deg på et senere tidspunkt, men nå skal du jobbe med de vennene du har valgt.

Nøyaktig slik vi gjør når vi rydder i ting. Vi tørker støv av det fineste serviset vi har. Pusser sølvet. Legger på den lange duken, og lar resten gå videre til noen andre.

Vi tenner levende lys og setter frem vaser i alle farger med nyplukkede markblomster. Gjør det koselig for de som snart kommer på besøk. Det lukter rent og godt. Du har senkede skuldre og gleder deg til det ringer på.

Lyden av ringeklokken er god å høre på. Du åpner døren. Utenfor står vennene dine.

Hvem er det?

PS! Om du vil høre en podcast om temaet finner du en her DESTINASJON GLEDE. Den er fra i fjor, men like aktuell 😉