Marie Kondo

Hvordan rydde med Marie Kondo?

Det å ha et velorganisert hjem, kan utvilsomt også føre til at man får mer orden i sitt eget liv. Mange sliter imidlertid med å finne en ryddemetode som faktisk gir orden i hjemmet over tid.

Marie Kondo er en verdenskjent ekspert på nettopp ryddig og organisering. Med egen Netflix-serie har mange fått øynene opp for Kondos metoder i «Tidying Up With Marie Kondo» eller «Opprydding med Marie Kondo» som den heter på norsk. Høsten 2021 kom sesong 2 som har fått den norske tittelen «En gnist av glede». Den er verdt å få med seg!

Marie har ikke bare egen serie på Netflix, hun har også gitt ut bestselgerboken «The Life-Changing Magic of Tidying Up». Målet er at du skal kunne lære om hvordan du forenkler og organiserer boligen din én gang for alle.

Hvem er Marie Kondo?

Japanske Marie Kondo ble født i 1984, og har helt siden barndommen vært opptatt av å organisere rundt seg. På skolen ryddet hun i bokhyller, og hun fokuserte hovedsakelig på hva som måtte kastes.

Etter hvert innså Kondo at det hun egentlig burde fokusere på, var hva som var ønskelig å beholde. Det er nettopp dette som er grunnmuren i Marie Kondos ryddemetode – å identifisere hvilke gjenstander som gjør deg lykkelig.

Hva er KonMari metoden?

Marie Kondo står bak den velkjente KonMari metoden®. Folk flest rydder ett og ett rom. KonMari metoden handler om å rydde etter kategori heller enn lokalitet. Ryddingen foregår i denne rekkefølgen:

 1. Klær
 2. Bøker
 3. Papirer
 4. Småting (Komono)
 5. Ting med affeksjonsverdi

Idéen er at du kun skal beholde gjenstander som gir deg glede, og kvitte deg med ting som ikke gir deg noe. Ting som ikke har noen verdi for deg, kan du enkelt og greit si takk og farvel til.

KonMari metoden har endret livet til mange mennesker. Metoden er ikke bare effektiv, men tillater deg også å oppnå indre ro. Dermed kan du også se fremover!

Brettede skjerf etter KonMari metoden
KonMari metoden

Seks ryddetips fra Marie Kondo

For å enklere komme i gang med organisering og rydding, er det greit å ha noen tips i bakhodet. Dette øker sjansen for at du lykkes!

Marie Kondo anbefaler deg å tenke på seks følgende ting mens du rydder:

 • Forplikt deg selv til å rydde alt
 • Se for deg hva slags livsstil du ønsker deg
 • Gi videre det som ikke gir deg glede før du organiserer
 • Rydd hjemmet basert på kategori – ikke lokasjon
 • Følg den anbefalte rekkefølgen
 • Husk å spørre deg selv om gjenstanden gir deg glede

KonMari-konsulenter i Norge

Den japanske organisasjonsguruen begynte å lære opp KonMari-konsulenter utenfor Japan i 2016. For å bestå denne utdannelsen må deltakerne gjennomgå et strikt treningsprogram.

Det er forskjellige nivåer for oss som er sertifiserte KonMari ® konsulenter. Nivået sier noe om hvor lang erfaring vi har og er basert på antall ryddetimer med Marie Kondo -metoden hos klienter.

Jeg er som eneste i Norge på Master-nivå, og jeg er både stolt og takknemlig for at jeg har så mange som slipper meg inn i livet sitt.

Rydd som Marie Kondo!

Marie Kondo har inspirert tusenvis av mennesker verden rundt. Dersom du ønsker å lære KonMari-metoden, kan jeg gi deg verktøyene du trenger.

Kontakt meg i dag dersom du vil rydde sammen med meg. Jeg lærer deg alle teknikkene, og sørger for at du får et velorganisert og ryddig hjem – en gang for alle.

Alt godt,

Jeanette Bretteville