Kan det å rydde i medisinskapet gi bedre helse?

Kroppen er fantastisk og klarer det utroligste. Likevel kan det være fint å gi den hjelp i form av medisin og tilskudd ved behov.

Vi kjøper inn vitaminer og styrkedråper som skal gjøre oss godt, men for flere av oss hoper det seg opp og vi kan miste oversikten. I et hjem hvor det har vært mye sykdom kan disse lagrene bli veldig store, og tryggheten om at du har en medisin som kan kurere plager overskygges av de negative sidene.

Det som skulle gi glede og energi gir dårlig samvittighet, og noe går ut på dato, og noe trenger du aldri mer. Her må det ryddes!

Energetisk er det ikke så bra å ta vare på alt «i tilfelle». Som om du sier til «Universet» at bare gi meg en plage eller sykdom. Jeg er klar med både det ene og det andre. Personlig tror jeg ikke det er bra. Du trenger ikke å ta vare på restene fra en antibiotikakur. Blir det behov for det igjen vil du kunne få ny resept for sjansen for at den du tok vare på både er av feil type og har mistet effekt er stor. Du trenger ikke å ha rullestol i garasjen, eller krykker i gangen. Ikke forbered deg for katastrofer mener jeg.

Det er likevel et par unntak. Smertestillende som kan være godt å ha i milde tilfeller samt førstehjelpssaker skal du ha. Det skal være oversiktlig og klar til bruk på en fast plass. Jod tabletter er en ting jeg får mange spørsmål om. Du kan ha det med tanke på at myndighetene anbefaler det , og i min verden går det under kategorien førstehjelp.

Medisiner og tilskudd du bruker jevnlig, enten daglig eller i sykluser, er også noe du skal ta vare på når du nå tar en opprydding.

Rydd i medisiner og vitaminer

Gå gjennom hele hjemmet ditt for å samle alle vitaminer, tilskudd og medisiner. Gå i skuffer. Tøm vesker, sekker og bagger. Hver eneste pille skal med.

Du samler alt på et sted før du sorterer etter følgende hauger:

  • Medisin
  • Førstehjelp
  • Vitaminer og tilskudd

Gå igjennom alt sammen. Behold det du trenger og legg det andre bort. Så tar du det du skal beholde og sjekker utløpsdato. Er datoen passert skal du ikke beholde det. Sørg heller for å fornye resepten eller kjøp inn nytt. På Helsenorge- siden kan resepter i mange tilfeller fornyes med et tastetrykk. Single tabletter skal du i denne omgang ta vekk om det ikke står holdbarhetsdato på. Erfaringsmessig kan Paracette bo i en veske i mange år, og om du trenger smertelindring vil du ha nettopp det. Ikke en tablett som i beste tilfelle har mistet effekten. Vær oppmerksom på at noen legemidler, som for eksempel øyedråper, kan ha en svært kort holdbarhet etter at pakningen er åpnet. 

Forbered deg på sterke reaksjoner, – også kroppslig. Det er ikke uvanlig at du kan kjenne på sorg. Dette er en oppgave du bør ta med den største porsjon egenkjærlighet, og samtidig benytte anledningen til å ta farvel med det som har vært. Kvitt deg med det du ikke trenger lenger.

Organisering

Kategoriene medisin og vitaminer/tilskudd sorteres etter hva du bruker daglig, og hva du har som reserve/lager. Her må du selv finne din måte å organisere på som passer deg. Jeg gjør klar en uke av gangen med det jeg bruker fordelt med tanke på tiden på døgnet jeg tar det. Jeg har helt konkret kvelds-vitaminene mine på badet, men bare de jeg bruker på en uke. Resten har jeg et kjølig sted på kjøkkenet. Både for å spare plass i skuffene på badet, men også for at de har bedre av å oppbevares kjølig. Det jeg tar på morgenen har jeg der jeg spiser frokost. Jeg bruker en medisinbeholder som jeg har kjøpt på apoteket, og jeg fant et nydelig skrin i en bruktbutikk som jeg oppbevarer den i. Gir langt større glede for meg. Kjenn etter hva som er praktisk og fint for deg. Ta også hensyn til krav om temperatur. Legemidlene skal oppbevares på et tørt sted i romtemperatur, dersom ikke noe annet er angitt på pakningen. Dersom det er mulig, bør du oppbevare legemidlene i originalemballasjen for å unngå forvekslinger.

Har du har små barn i livet ditt skal du også se på tilgjengelighet. Det er ikke bare medisiner som kan være farlig for de små. Også ufarlige vitaminer og mineraler kan gi konsekvenser for de små.

Farvel

Hva gjør du med det som du ikke trenger mer?

Dette er ikke ting du skal donere videre. Her er det eneste riktige svaret at du skal sørge for at det blir kastet på riktig måte. Ikke hell noe i vasken. Ikke kast i søppelet. Ikke hiv det på bålet. Du samler alt i en pose som du leverer til apoteket. Har du sprøytespisser sørger du for at det er godt pakket inn og informerer personalet om det når du leverer.

Jeg har innført et lite rituale for mine klienter etter endt opprydding av denne kategorien. Det anbefaler jeg deg også. Det gjør så godt!

Sett posen foran deg og takk for det som har vært. Kjenn på følelsen. Lukk gjerne øynene, og si til deg selv at du ikke trenger noe av det som er i posen lenger. Lukk opp øynene, strekk hendene over hodet og ta en liten feiring. YES, YES, YES! Farvel!

Du er ferdig. Kjenn på lettelsen og gi plass til helse og glede.