Du må ingenting

Fikk lyst til å fortelle deg det i dag at du ikke må noe som helst.

Det å ha tradisjoner og ritualer oppleves vanligvis som noe positivt. Det å ta frem sølvtøyet når det skal dekkes til fest. Bruke serviset du har arvet når det er konfirmasjon. Dra på «Tanta-festen» 4 juledag. Ha jentegjengen på reker og hvitvin når du har bursdag. Gifte deg i kirken. Sånne ting. Men MÅ vi det? Gir det glede? Kan vi ikke bare reise bort i julen, og droppe ribbe og nyttårsfest? Kan vi ikke drikke sellerijuice av vinglass? Må vi ha vaffeljern og dekketallerkener?

På fjorårets ryddekurs var det flere som satte spørsmålstegn ved egne tradisjoner og ritualer. Hva gir glede?

Jeg måtte selv ta en runde på temaet, og det endte med at jeg solgte bunaden min og ga bort flaggstangen i hagen.

Fordi vi MÅ ingen ting. Ikke du. Ikke jeg.

Når jeg så bunaden min henge i skapet tenkte jeg ikke at jeg gledet meg til 17-mai.

Jeg tenkte at der henger 35-tusen kroner og støver.

Jeg kler nemlig ikke bunad. Helt sant. Jeg har prøvd fordi selve bunaden er fantastisk. Den vakreste jeg vet om, men den henger ikke fint på meg. Jeg må ikke ha bunad forsto jeg omsider, men det satt litt langt inne må jeg innrømme.

Jeg har alltid tenkt at jeg ville ha bunad. Så viste det seg at det ikke gav meg glede likevel.

Jeg solgte den. Resultatet ble et menneskemøte jeg aldri vil glemme. Nå er bunaden i et hjem hvor den allerede har fått vært med på dåp og konfirmasjon, og jeg vet at hun som kjøpte den vil stråle på 17-mai.

Hva med flaggstang?

Vi bor på en høyde. På selve tomten jeg er født og oppvokst. Foran huset vårt sto en flaggstang. Sånn skal det jo være.

Husker faren min heiste flagget om morgenen når det skulle flagges, og moren min var ansvarlig for å få det ned igjen.

Finn, mannen min, tok over hele ansvaret etter vi flyttet hit. På bursdager og offentlige flaggdager heiste han flagget til topps. Ofte hang det seg fast i en furu som har skutt i været de siste årene. Jeg har ikke tall på de gangene vi måtte klatre opp i treet og vikle flagget ut av grenene. Det gjorde at vi kviet oss litt for å flagge. Vimpel vurderte vi ikke for å si det sånn 😉

Så omkom naboen vår i en helt fryktelig ulykke på juleaften noen år siden.

Det var en flaggstang involvert, og for meg var det uaktuelt å heise opp flagget igjen.

Så sto flaggstangen der.

Uten flagg eller vimpel.

En dag tok en av kursdeltagerne mine et modig valg med å kvitte seg meg noe hun trodde hun «måtte» ha, og det gjorde at jeg selv ble mer klar over hvor lite glede den flaggstangen gav meg.

Men man må jo ha en flaggstang? Vi har perfekt tomt til å ha det. Vi må jo flagge?

NEI!

Jeg la flaggstangen ut på Finn.no, og ikke lenge etter ble jeg kontaktet av et stormforelsket par som hadde kjøpt seg et lite rødt hus i skogen. Perfekt! Det var så gøy når de kom for å hente flaggstangen.

Du vet når en er så nyforelsket slik som de var, er ingenting vanskelig. Det å frakte en 10 meters flaggstang på henger…null problem! De lo og koste seg. Paret hadde sjekket opp alle mulige regler og sett på YouTube hvordan flaggstangen skulle demonteres og kjøres. Ikke mange dagene senere fikk jeg bilde på SMS av flaggstangen, flagget og det koselige huset i bakgrunnen.

Angrer ikke på det valget.

Det er mange mulige årsaker til hvorfor vi føler at vi så mye. Ikke bruk så mye tid på det. Bruk heller energien din på å kjenne etter hva du vil. Hva som gir deg glede. Spark joy,- som Marie Kondo sier.

Behold det og la resten gå.

Resultatet blir mer glede. Bedre liv for deg og for andre som overtar det du gir slipp på.

Om du synes det er vanskelig kan du vurdere å bli med på det store ryddekurset mitt når det starter igjen. Ikke lenge igjen nå. Jeg lager ferdig de siste kursmodulene som går dypere enn tidligere. Så jeg blant annet kan vise deg hvordan du gir slipp på MÅ, BØR og SKULLE uten å få hetta.

Jeg har lyst til å hjelpe deg å finne en balanse mellom dine behov og ønsker, og de kravene og forventningene som vi opplever fra samfunnet og andre. Hva er hva? Hva er det som gir deg glede. På ekte! Også lærer jeg deg hvordan du skal la alt det andre gå……

Høres det befriende ut? Svar meg på denne eposten så setter jeg deg på venteliste for kurset. Så blir du den første som får vite mer når det er ferdig.

Nå skal jeg ut å kjøpe balkongflagg som jeg skal ha på veggen utenfor kjøkkenet. Ikke fordi jeg føler at jeg MÅ flagge på 17-mai, men fordi jeg vil. HURRA!