Tenker du at 2020 er året hvor du endelig skal få det hjemmet du ønsker deg?
Men så blir du overveldet og kommer ikke i gang? Du snubler på startstreken mens rotet formerer seg. Det er sikkert ikke så ille men la meg få hjelpe deg.
Det var faktisk sønnen min på 13 år som sa at det beste ryddetipset er å begynne å rydde. (Få tenåringer har like ryddig og organisert rom som han.) La oss ta en dag sammen så du kommer i flyt. Så kan du bestemme deg for om du vil ha mere støtte eller om du klarer deg selv etter det.
Vi starter med å rydde klærne dine.
Jammen det er boden som er problemet, sier du.
Vent å se. Vi kommer dit, men først tar vi klærne.
Timingen med å gå over klærne er også perfekt med tanke på at jeg hjelper deg å få solgt det du ikke lenger vil ha. Jeg har stort nettverk og flotte samarbeidspartnere som ønsker vårtøy, sko og tilbehør. Du skal se at det ikke kommer til å koste deg stort. Kanskje sitter du igjen med penger som du kan bruke på noe som gir deg glede? Tenk litt på hva det kan være.
Metoden til Marie Kondo er fantastisk når du ønsker å rydde en gang for alle og det er den metoden vi følger. Kategori for kategori inntil hjemmet ditt reflekterer det livet du vil ha for deg og dine.
Vi rydder kategori for kategori.
Vil du begynne å rydde?
Jeg skal vise deg hvordan du gjør det kategori for kategori.
Først og fremst må jeg si at det ikke er noe i veien for å rydde en overfylt bod for eksempel, eller ta tak i et soverom til en tenåring som har utviklet seg til å bli et helseproblem 😉.
Hver gang du rydder et område eller rom er sjansen stor for at du bare flytter på rotet. Da kan det være at blir du aldri ferdig, – og det blir ofte mer jobb enn om du hadde ryddet en gang for alle.
Hovedutfordringen er at vi sjeldent lagrer samme kategori samme sted. Sannsynligheten er stor at om du rydder klær i garderobeskapet, sorterer og organiserer det du vil beholde, så vil du senere finne mer klær over en stol i gangen, i en bod eller i et skap et annet sted i huset. Da må du gjenta hele prosessen en gang til og du har sløst bort masse tid. I verstefall mister du motivasjonen og gir opp da det hele tiden dukker opp noen nye klær du må ta stilling til.
Min erfaring, uten unntak, er at om du klarer å gå i gang med prosessen med å rydde kategori for kategori og gir alt du beholder en fast plass, gir best resultat. I alle fall om du også er bevist på hva du slipper inn i hjemmet ditt etterpå.
Derfor anbefaler jeg deg å tenke kategori, ikke sted. Før du velger hva du skal ta vare på samler du alt du har i kategorien på et sted.
Første kategori er klær.
Start med å gå igjennom hvert eneste rom i huset. Ta med deg alle klesplagg du finner og legg de et sted.
Plukk deretter opp hvert enkelt plagg og kjenn etter om de gjør deg glad. Disse plaggene og bare disse skal du beholde.
Følg denne metoden for hver kategori.
Om du har for mye, kan du lage underkategorier. Det kan være topper, sokker, bukser etc. På den måten tar du for deg klærne dine uten å miste helt piffen underveis om mengden er stor.
Når du har samlet alt på et sted kan det være at du får et lite sjokk over mengden av det du har, og det er veldig lærerikt. Det vil også gi deg en forståelse av årsaken til hvorfor du ikke har klart å holde det ryddig tidligere.
Det er en meget god ide å ta noen før-bilder som du kan se tilbake på når du er i mål med kategorien.
Jeg sier at første kategori er klær, og det er ikke helt tilfeldig. Det er mye enklere å bestemme seg for hva du skal beholde eller ei med eiendeler du ikke er så knyttet til. Du øver opp intuisjonen din og når du kommer til neste kategori, bøker, er du blitt flinkere på å ta valg så da går den kategorien lettere. Neste kategori er papirer, deretter det vi kaller komono. Det er alt annet du har i huset, inkludert toalettbørsten. Til slutt tar vi sentimentale ting slik som for eksempel barnetegninger, arvegods, kosedyr, diplomer og pokaler, kjærlighetsbrev og bilder.
Får du hetta bare å tenke på det nå er det normalt. Jeg kan trøste deg med at innen den tid er du blitt kjempegod, og om ikke kategorien går som en lek, vil den i alle fall gå lettere enn om du hadde begynt med den.
Altså, start med klær. Kommer du over en brudekjole eller en hjemmestrikket genser som er vanskelig å ta stilling til kan du legge klesplagget til side og ta den med i kategorien sentimental.
Denne rekkefølgen har også vist seg å være smartest med tanke på når det kommer til organiseringen av hjemmet ditt men det er altså etter alt er ryddet.
Klær
Ok! Da har du samlet inn alle klær i huset. Dine klær. Eventuelle andre i husstanden får ta ansvar for sine klær.
Når jeg jobber med klienter og de sier at nå er alt her pleier jeg å stille kontrollspørsmål. Utrolig mange som har en skuff blant mannens klær eller har fylt opp yttergangen med sesongklær for eksempel. Alt må frem.
Gjennomsnittlig har vi 160 plagg, men har du flere enn det er det smart med underkategorier.
Del i så fall inn klærne slik:
- Topper
- Underdeler
- Klær på henger slik som kåper, drakter etc
- Sokker
- Undertøy
- Vesker og lignende
- Tilbehør slik som belter og hatter
- Klær til spesielle anledninger slik som uniformer, bunad og badetøy
Sko
Nå er tiden kommet for å bestemme deg for hva du skal ta vare på. Hvilke eiendeler vil du ha i livet ditt? Ta plagget opp og kjenn.
Om du synes det er vanskelig selv med underkategorier er det smart å ta klærne som hører til en annen sesong. Sommerklær er lettere å gå igjennom midt på vinteren. Spør deg selv om du ville brukt plagget i morgen om det plutselig ble sol og sommer. Hvis ikke tar du det vekk og legger det i bunken med klær du skal kvitte deg med.
Ikke vær redd for at du ikke har nok klær igjen. Jeg har til dags dato ikke opplevd det en eneste gang at det har skjedd. Du har det du trenger.
Ikke la moren din, eller venner være med på utvelgelsen. Min kloke mormor sa alltid. Ikke ta med deg venninner når du skal kjøpe hatt. Nå var ikke det en situasjon jeg ofte kom opp i, det å kjøpe hatt, men jeg tok poenget. Bare du vet hva som gir deg glede!
Alt som ikke gir glede skal ut, og i alle fall ikke la klærne bli såkalt koseklær. Aner ikke om det er et norsk fenomen, men det er store mengder koseklær i folks skap. Jeg mistenker at det er klær som i utgangspunktet burde vært ute av hjemmet men som vi av en eller annen grunn ikke klarer å kvitte oss med. En personlig refleksjon er at det kan se ut til at mennesker med kreative yrker og eller hobbyer er mest utsatt. Om du skal jobbe med keramikk, male bilder eller skape noe annet rett fra hjertet da skal du ha på deg noe som gjør deg godt! Klær som gir deg energi. Ut med alt som ikke gjør det!
Når du er ferdig med sorteringen har du kanskje en tredjedel igjen og i og med at de fremdeles ligger i en haug starter jobben med å legge dem på plass igjen.
Det er to grunnmetoder. Henge på henger eller brette. Marie Kondo metoden er mest kjent for nettopp brettingen, og vi har vel alle sett klærne som er brettet vertikalt og står oversiktlig og pent i skuffen. Jeg anbefaler det å brette klær som grunnprinsipp for oppbevaring av klær. Ved å brette klær kan du løse mange utfordringer med tanke på lagring. Det er plassbesparende og meget oversiktlig.
Det å brette klærne vil også gi deg en fin mulighet til å gå over plagget å se om det er helt og pent, samt vise at du er takknemlig for jobben det gjør. Enklere enn om du bare henger det opp på en henger.
Målet er å brette klærne slik at de passer inn i skuffen eller hyllen slik bøker gjør i en bokhylle.
De skal være brettet til et enkelt glatt rektangel, ikke rullet som mange tror. Brett først hver langside av plagget inn mot midten og skyv inn ermene slik at plagget danner en rektangulær form. Neste steg er å brette en side av rektangelet mot den andre. Brett så plagget igjen slik at det blir halvparten eller en tredjedel så stort. Antallet bretter justeres etter høyden på skuffen eller hyllen.
Plagget skal kunne stå av seg selv med denne metoden. Det krever litt øvelse men det går lettere enn du tror.
Inntil videre skal du ikke gå til innkjøp av esker, skuffeinndelinger og lignende. Bruk det du har. Skoesker er supre til det meste.
Lykke til!