Dødsrydding

Jeg er glad i å lytte til podcaster. Noen treffer meg mer enn andre. Denne episoden om Gloria Vanderbilt vil jeg dele med deg:

«Facing what’s left behind»

Tematikken er blant annet det å rydde etter de vi setter pris på. Hvordan det er.

For noen kommer døden overraskende. Andre rekker å planlegge.

Dødsrydding, eller «döstädning» på svensk, er en prosess hvor eldre mennesker rydder opp i eiendelene sine for å lette byrden for sine etterlatte etter deres død. Denne praksisen, som har røtter i skandinavisk kultur, innebærer å sortere, organisere og kvitte seg med ting som ikke lenger er nødvendige eller har verdi.

Målet er å skape en mer oversiktlig og håndterbar situasjon for familie og venner som skal ta seg av boet. Dødsrydding kan også gi den eldre personen en følelse av kontroll og orden i eget liv, samt muligheten til å reflektere over minner og gjenstander som har spilt en rolle i deres liv. Prosessen kan være både emosjonell og terapeutisk.

Det handler om å ta vare på det som er viktigst og gi bort eller kvitte seg med det som ikke lenger tjener en hensikt. Dødsrydding bidrar til å lette sorgprosessen for de etterlatte ved å minimere stresset knyttet til rydding og sortering.

Det er stadig et tema for meg som ryddekonsulent. Eldre tar kontakt med meg for å få hjelp til å rydde i hjem, og et langt liv, slik at det skal bli enklere for dem som står igjen i sorgen. Det er en oppgave jeg tar på meg med dyp respekt, og det er både hyggelig og vemodig. Mest av alt føles det meningsfylt.

Bildet som du så vidt kan skimte her er av Mormor og meg. Vi var flere i familien som ryddet etter henne, og det var godt. Heldigvis var det ikke store mengder å ta tak i. Vi hadde overskudd til å dele minner og fikk trøstet hverandre underveis.