Rydd en gang for alle

“Jeg har gått ned tre kilo.”

“For pengene jeg har spart dette året kan jeg endelig få gjennomført drømmereisen.”

“Jeg har fått en mye bedre relasjon med mannen min.”

“Dette ble året jeg endelig begynte å trene.”

Disse uttalelsene kan mange kjenne seg igjen i, og de handler om forskjellige utfordringer i livet; Relasjoner, økonomi, fysisk og psykisk helse.

Du vil kanskje derfor bli overrasket når jeg forteller deg at det er en fellesnevner her, og den handler om…rydding!

Jeg får ofte spørsmål om hvordan en vanlig arbeidsdag ser ut for meg. Min jobb er først og fremst å være nysgjerrig, fordomsfri og til stede. Vi starter med en prat på telefon for å bli litt kjent. Deretter møttes vi hjemme hos klienten. Det første møtet handler alltid om visjonen. Hvilke mål skal vi oppnå?

 “Jeg ønsker å leve et liv uten rot” blir for vagt. Vi tenker dypere. Vi tenker konkret. Hvordan ser ideal-hjemmet ut? Hvordan føles det å komme hjem? Hvordan ser livet ut når vi er ferdig? Hva er det som gir glede?

Rot og skam

Mine klienter har alle unike historier, men altfor ofte er det én ting som forbindes med rot, og det er skam.

Jeg ber klientene pent om ikke å gjøre noen forberedelser før jeg kommer. Jeg vil gjerne se hjemmet slik som det er, så jeg lettere kan kartlegge hvor skoen trykker. Likevel rydder folk. Gjerne panisk kvelden før. Mange skammer seg for å motta hjelp til å rydde hjemmet sitt. Det gir dårlig søvn natten før jeg kommer, men når det er sagt; alle sover veldig godt etterpå!

Mange bestiller PT timer på treningsstudio og noen har vaskehjelp. Det å få hjelp til å rydde sitter ofte litt lenger inne. Alle kan rydde, og alle kan trene. Du må bare finne riktig metode for å få et varig og godt resultat. Sånn er det med trening og sånn er det med rydding.

KonMari-metoden

KonMari – metoden ® (også kjent som Marie Kondo-metoden) ble utviklet av Marie Kondo, som er en japansk organiseringsguru og bestselgende forfatter av blant annet boken «The Life-Changing Magic of Tidying Up». Med metoden til Marie Kondo ryddes det én gang for alle. Man tar for seg kategori for kategori av ting inntil hjemmet reflekterer det livet man ønsker å ha.

Hovedprinsippet er ganske enkelt – du fokuserer på det du er glad i. Det handler ikke om å bli kvitt ting, men å beholde det du elsker.

I stedet for å organisere rom for rom, organiserer denne metoden etter kategori.

Først klær, deretter bøker, papirer, etterfulgt av komono (nesten alt annet), og til slutt sentimentale ting. Det er vanligvis ikke nødvendig å investere i dyre oppbevaringsprodukter. De fleste elementene du trenger for å organisere, har du allerede hjemme.

Det er dyptgående å rydde på denne måten.

Målet er at du får tillit til at du har det du trenger på alle plan.

Egne erfaringer

Jeg har ryddet så lenge jeg kan huske og har alltid elsket å tenke ut praktiske løsninger enten det har vært hjemme, på jobb eller for venner og kjente.

Rot gjør meg nysgjerrig, og jeg møter det med respekt og ydmykhet. Jeg synes det er like gøy å stupe inn i barnerom, kjeller og loft som å sortere uåpnede regninger og ringe kreditorer.

Jeg kjenner dypt på at vi har et ansvar for miljøet og andre mennesker. Det er derfor viktig for meg med gjenbruk i alle former, og jeg inkluderer dette i arbeidet mitt.

Jeg fikk kjennskap til KonMari- metoden gjennom at jeg selv ryddet og ryddet uten noen gang å komme i mål. Begge foreldrene mine døde og etterlot seg et hus fylt med ting og tang som de hadde samlet opp gjennom livet. Da mannen min og jeg flyttet hjem i barndomshjemmet mitt med et flyttelass på størrelse med et allerede komplett hjem, ble det uutholdelig. En venn anbefalte meg boken til Marie Kondo, og for første gang gav ryddingen resultater. Gode resultater der og da, men det som var det aller beste var at det varte. Forandringen var helt utrolig! Jeg er litt lei meg for at jeg ikke tok flere bilder fra den gangen jeg startet.

Det er alltid motiverende med før- og etterbilder, men de største forandringene skjer imidlertid på innsiden der kamera kommer til kort.

Varige resultater

Klientene mine er strålende fornøyde når hjemmet er ryddet, og jeg opplever at de både har endret tenkemåte og ofte fått et nytt syn på livet. Sannheten er at ryddingen har endret fremtiden deres. Ved å få orden og system i eget hjem får man lettere orden på livets øvrige områder. Du blir mer oppmerksom på hva du trenger og ikke trenger i livet ditt, samt hva du bør og ikke bør gjøre.

Rydding har en enorm innvirkning på psykisk helse og sosiale relasjoner, og jeg føler meg privilegert som får være med i prosessen for å bedre livskvaliteten til folk.

For når alt kommer til alt handler det om å finne gleden!