Koronakontor

Koronarydding

Alle rydder nå! Det er i alle fall slik det føles i sosiale medier. Bilder av strøkne garderobeskap, kjøkkenskap hvor krydderet står etter alfabet og ryddige garasjer. Har du hage er det på høy tid å få orden på den også. Ingen tid å miste! Her skal det ryddes! Det kan være befriende for dem som føler at dagene er lange og endelig tid til både det ene og det andre. 

Jeg tenker at det er like lurt å ikke rydde nå, som å rydde, og det er flere grunner til det. 

Det er sannsynligvis mer enn nok for mange å ha onlineskole og hjemmekontor i tillegg til daglig drift av hjemmet.  

Noen er redde, og da renner energien ut av kroppen og selv det å ta seg en dusj blir et prosjekt. Det å ta for seg et større ryddeprosjekt ville ikke være særlig nyttig i en slik situasjon. 

Når du rydder setter du i gang følsomme prosesser, og det er ikke sikkert du skal være alene med å sortere gamle fotografier og kjærlighetsbrev nå. 

Like skadelig kan det være å presse familien med på ryddeprosjektet. Vi takler dette forskjellig, så selv om du er supermotivert for å organisere barnerommet er det ikke sikkert at sønnen din er klar for å kvitte seg med kosedyr og barneleker når han savner kontakt med vennene sine. 

I denne situasjonen kan det også være fysisk vanskelig å kvitte seg med det du ikke lenger skal ha, og du må derfor belage deg på å lagre sakene en stund til. 

Enklere ryddeoppgaver som å sortere fargeblyanter og hobbysaker kan være ren terapi for noen. Du må kjenne etter hva du vil og hva du trenger. 

Du må gjerne rydde, men du må også gjerne la være. 

Jeg har noen tanker om hva vi kan bruke denne tiden til mens vi venter på at livet skal vende tilbake med skole, jobb og hverdag. Det er å bruke tiden til å finne ut hva som gir oss glede. Hvilket liv vi ønsker oss etter dette. 

Ryddeguru Marie Kondo anbefaler at du skal starte med å lage en visjon for hjemmet og livet du ønsker deg før du starter å rydde. Det er noe hun alltid anbefaler, men som jeg tenker er viktigere enn noen gang nå. 

Det første trinnet i ryddemetoden hennes er å forestille deg den perfekte livsstilen. For noen kan denne visjonen være å omgi seg med bare det mest nødvendige. For andre kan det bety å leve i et hjem som vrimler av elsket kunst, bøker, samlinger og arvegods. Glede er personlig. Hver enkelt menneskes ideelle liv – og rom – vil se annerledes ut enn for en annen.   

Hva er din visjon for hjemmet ditt?  

Du skal kunne kjenne det i hjertet ditt, ikke bare tenke deg til det.  

Hvordan vil du at hjemmet ditt skal være, dypest inne? Hva lengter du etter? Er det ro, mere energi, et sted å samle venner, et sted å trekke deg tilbake. Hva er din intensjon for hjemmet ditt?  

Det er viktig å våge å drømme og det er perfekt å gjøre det nå om du ikke har gjort det tidligere.