Hva skal du tenke på når du rydder med barn?

Ikke rydd barnerommet uten at de er med. Først og fremst fordi du kanskje ikke vet hva de elsker. Jeg samlet på stener når jeg var liten, og jeg kan fremdeles huske følelsen da mammaen min hadde kastet ut alle stenene hun fant inne på rommet mitt en gang jeg var hos mormor. For henne var det grus, – for meg var det skatter jeg hadde samlet i lang tid.

Det er alltid mer effektivt å involvere barn i beslutningsprosessen og aktivt involveres i hvert trinn i prosessen. Det vil hjelpe dem å forstå bedre hva de elsker å leke med, hvordan «nok» ser ut, føle en følelse av eierskap og stolthet over å ta vare på tingene sine. De vil også sette pris på at du lytter til dem.

Litt avhengig av alder er det lurt å forberede dem på hva dere skal gjøre og fordelene med å ha det ryddig. Snakk om frustrasjonen over å ikke finne det de skal leke med og hva som kan skje om leker ikke blir oppbevart riktig.

Ikke forvent å kunne holde på i timevis. Legg gjerne inn lekepauser underveis. Gleden kan være stor over å finne igjen en leke og noen ganger er det å leke med den en siste gang det som må til for å la den gå.

Her er fem trinn for å hjelpe barna dine med å få orden på lekene sine:

  1. Gjør en mengdesjekk. Be dem ta frem ALLE lekene sine. Det å se hvor mye de har, vil hjelpe dem å innse at de har mer enn nok. Deretter sorterer dere leker etter type (myke leker, plastleker, spill, puslespill osv.).
  2. Fjern ødelagte leker.
  3. Gjør en «joy check». Ta for dere hver gruppe med leker å snakk om hvilke leker de liker best å leke med. Sørg for å stille spørsmål som lar barna dine uttrykke hva de elsker med de lekene de beholder og hvorfor de gir slipp på andre.
  4. Gi slipp på leker som skal videre. «Takk for nå». Det å lære dem å være takknemlige for lekene de har hatt tidligere, og deretter involvere dem i å donere, gi bort eller kaste/resirkulere på riktig måte, vil gi dem en følelse av avslutning.
  5. Ta vare på det som er igjen. Finn det beste stedet for oppbevaring. Det må være tilgjengelig og enkelt for barna både å ta frem og rydde på plass etter lek. Øv på å respektere hvor mye plass de har til sine ting. Hvis det ikke er nok plass, må de kanskje omorganisere eller rydde litt mer.

Gjenta prosessen med noen måneders mellomrom. Det vil lære deg, og barna dine, hvilke leker de virkelig liker. Det er nyttig at barna lærer det så tidlig som mulig. Det å virkelig kjenne etter. Regelmessig gjennomgang og bevisste innkjøp vil gjøre at det holder seg ryddig. I alle fall ryddigere 😉

Det er en gutt helt innerst der….