Hva er prokrastinering?

Prokrastinering kan kort oppsummeres som kunsten å utsette og velge bort viktige presserende gjøremål til fordel for unyttige gjøremål som får oss til å ha det bra akkurat der og da.

Prokrastinering er det som skjer når du velger å sjekke Facebook og se hva som er nytt på Zalando når du egentlig skulle betale regninger eller skrive på eksamensoppgaven din.

Gjøremålene behøver faktisk ikke å være så lystbetont heller. Det kommer ann på hvor lite lyst du har til å gjøre det du egentlig burde gjøre.

Når jeg skrev diplomoppgaven min var hele leiligheten min tipp topp når fristen for levering kom. Jeg kunne hatt visning på leiligheten, eller fått min kommende svigermor på besøk. Vinduer og gardiner var vasket. Til og med innleggene i pynteputene var luftet, og gummistrikkene i kjøkkenskuffen var sortert etter størrelse.

Jeg kom i mål, jeg gjorde det, men det var på hengende håret at diplomoppgaven ble klar.

Jean Piaget (1896-1980)

Hvordan få ting gjort?

Denne uken har jeg vært sammen med en klient som desperat trengte hjelp til å komme i gang med å få orden i hjemmet sitt.

Vi har jobbet oss gjennom leiligheten kategori for kategori, og mellom øktene har hun fått hjemmelekser av typen «lever tilbake kakefatet til naboen» og «skift lyspærer i gangen».

Ikke store oppgavene, men ting som må gjøres om leiligheten skal innfri hennes ønske om et lyst og hyggelig hjem som det skal være godt å være i.

I går fikk jeg følgende SMS:

«Nå har jeg til og med vært på Europris og kjøpt pærer til utelampene å bytta de! Den oppe har ikke hatt lys på de 2 årene jeg har bodd her og den nede starta med å blinke disko i vinter en gang! Og til og med vaskerommet fikk pære, den også røyk vel for et års tid sia og jeg forbanna meg over at det er så mørkt😂

Hvorfor utsetter man ting som egentlig er gjort på 10 minutter?  (Tok litt lenger tid i dag siden jeg nå har bytta 8 pærer totalt 😂)»

Jeg vet at hun ikke er alene. Vi lurer på det alle sammen fra tid til annen.

Så hva gjør man? Hvordan komme i gang?

Det viktigst er å begynne.

Del opp oppgavene i mindre biter og start i det små. Jeg kan for eksempel sette på alarm på telefonen min også si at jeg gjør så mye jeg kan på todo-listen på x antall minutter. Det er en sunnere versjon enn den vi mødre kjenner fra småbarnsperioden: se å få gjort så mye husarbeid du klarer før du tar deg tid til å tisse.

Den er riktignok veldig effektiv!

Spøk til side.

Det å utsette ting kan være veldig slitsom og kan i noen tilfeller gi følelse av motløshet og lavt selvbilde. Du klarer liksom ikke de minste oppgavene en gang. Ikke en gang å skifte en lyspære!

Om du synes det er vanskelig å komme i gang kan jeg hjelpe deg. Mulig du synes det er litt flaut at du ikke klarer å få orden på dette selv. Saken er at du klarer jo det, men det er bare litt vrient å komme i gang. Tenk på det som fysisk trening. Du vet hvordan du skal ta sit-ups, men det er først når du får en trener at du kommer til å gjøre dem.

Det er også med trening du blir god, så når du har ryddet hjemmet ditt med meg har du gjort det en gang for alle…..men du må fortsatt skifte lyspærer.

Ta kontakt nå. Ikke utsett det!

Vi snakkes!