rosa skyer

Har du mistet noen du er glad i?

Jeg er og blir en «Pappajente» selv om pappaen min er død. Han ble begravet på bursdagen min i 1997. I kirken sang jeg «Papa can you hear me» fra filmen Yentl, og hadde store problemer med å skjønne hvordan jeg skulle klare meg resten av livet uten han.

Jeg satt igjen som direktør i familiefirmaet siden lillebror fremdeles var for ung til å ta over. Dette var en maskinforretning som blant annet solgte traller og hjul. Over halvparten av de ansatte hadde vært med i dåpen min, så det sier kanskje også noe om de komplekse utfordringene jeg møtte underveis. Hele den historien skal jeg fortelle deg en annen gang, men saken var at jeg savnet han så utrolig. Pappan min!

Han nærmest satt i veggene på kontoret, og det tok mange år før jeg innså at han aldri mer skulle komme smilende inn døren, eller ringe meg for å høre hvordan det gikk. 

Tingene jeg arvet etter han var noe av det siste jeg ryddet når jeg gikk gjennom min ryddereise mange år senere. Jeg kvittet meg med mye. I takknemlighet sendte jeg tingene videre og jeg vet at andre fikk glede av det. Det var vondt, men samtidig godt, ikke minst med tanke på alle de fine minnene som dukket opp og som fremdeles er der selv om jeg ikke beholdt tingene hans rent fysisk.

Jeg skriver dette til deg fordi du kanskje kjenner igjen det å miste noen? Jeg ønsker at du skal vite at jeg har kjent på kroppen det å rydde etter en som er borte. Det å ta opp en og en ting. Holde det inntil kroppen og kjenne etter om det er noe som skal bli med videre i livet eller gi slipp. Vanskelig.

Denne sommeren leide mannen min og jeg en leilighet i Portugal, og i det jeg gikk inn på badet var det som om ALT kom opp igjen. Savnet etter Pappa skylte over meg som en bølge og jeg ble rett og slett slått i bakken av alle de sterke følelsene av sorg, men også av glede, som kom opp. Det var som om han var der, med meg på badet. Vet du hva det var?

LUX

På badet, i såpekoppen, lå et såpestykke med Lux. Husker du den? Såpen for filmstjerner? «9 av 10 filmstjerner bruker LUX», sa reklamen. I tillegg til Pappa da. Såpen hans. Han brukte ikke noe annet. Det luktet rett og slett Pappa inne på dette badet i Portugal.

Det var heftig!

Har du opplevd noe lignende? En lukt som setter deg tilbake i tid? Jeg leser på nettstedet Forskning.no at forskere fra Northwest University i USA har undersøkt hvordan det er mulig for hjernen å fremkalle så sterke minner ved hjelp av lukt. Hvordan en lukt på magisk vis kan ta oss årevis tilbake i tid til et helt annet sted, er fortsatt litt mystisk, konstaterer forskerne fra Northwest University.

Om du står foran en situasjon hvor du skal rydde etter en du har mistet kan det være tøft å stå i det alene, og kanskje trenger du hjelp til å gjennomføre. Derfor inviterer deg til å ta en gratis prat med meg om du vil. Så kan vi se på hvordan du best kan gjøre det. Finn en tid som passer deg her:

https://calendly.com/ryddirot/ryddeprat

Ønsker deg alt godt!