Food preppe

I mangel av et ord på norsk får det bli overskriften på denne artikkelen. Det å food preppe betyr å lage masse mat klart til å spises som det er,- eller som bare trenger en rask oppvarming/tilberedning.

Er det du som er kjøkkensjef i huset? Kommer barna til deg om de er fysne eller har lyst på noe godt? Er spørsmålet om hva vi skal ha til middag en gjenganger hos det?

Nå med hjemmeskole og hjemmekontor synes jeg det hele har akselerert og jeg fant løsningen i det å food preppe.

Hvorfor foodpreppe?

Kort forklart: Du sparer masse tid, du sparer miljøet, du holder blodsukkeret opp på deg og dine, du spiser godt og sunt, du blir bevisst på hva du putter i deg, det blir mindre rot på kjøkkenet og mindre oppvask. Du kan spare masse penger da du ikke gjør impulshandling og kjøper «nødmat» på veien.

De største fordelene

Fra kaos til ro

Som profesjonell ryddehjelp må jeg først og fremt påpeke at kjøkkenet holder seg langt mer ryddig gjennom uken. Litt kaos når vi holder på, men resten av dagene blir det minimalt med rot og oppvask. Veldig deilig! Jeg har lagt matlagingsdagen til dagen før jeg likevel skal vaske huset. Du får se hva som fungerer for deg.

Mindre oppvask

Stavmikseren for eksempel brukte jeg til først til å mikse proteinpannekaker, deretter til å lage blomkålmos pesto og til slutt guacamole. Funket fint!

Du bruker opp maten.

Du unngår å kaste mat og det er på alle tenkelige måter en bra ting!

«Nesten 60% av alt matsvinnet i Norge oppstår hos oss deg og meg. Dårlig tid og planlegging er en av årsakene til at vi kaster mye mat, mens gryterester er det vi kaster mest av.» Kilde: matprat.no

Sunt

Siden det krever at du bestemmer hva du skal spise på forhånd, kan dette føre til mer næringsrike måltidsvalg og gode vaner.

Alle finner noe å spise

Under her skal jeg vise deg hva jeg typisk kan lage til vår familie på 2 voksne og 2 ungdommer, alle med forskjellige preferanser. Hos oss er det sånn at når den ene gutten elsker noe er det nederst på listen til han andre og omvendt. Når vi har kjøleskapet fullt av mat har de større valgfrihet og måltidene våre, som er felles, bærer preg av å være servert som tapas/koldtbord. For oss er det helt topp. Vet ikke om det er sånn hos deg, men som mor er det umulig å vite mengden disse gutta trenger. Noen dager pirker de bare i maten og du lurer på om de har spist av egne «forsyninger» på rommet og andre ganger spiser de så mye at du skulle tro de hadde løpt maraton eller noe.

Ulemper

I begynnelsen kuttet jeg opp for mye av for eksempel paprika og den ble ufresh før jeg fikk brukt den opp. Jeg lagde også for mye av andre ting, mer enn det vi kunne spise opp på en uke. Løsningen på det er å fryse ned litt. For eksempel steke flere kyllingbryst når jeg først var i gang også frøs jeg ned porsjoner.

Frys ned med en gang du har avkjølt maten. Ikke bruk fryseren som søppelkasse for mat som er på vei ned. Ingen ting blir bedre av å ligge i fryseren, og i alle fall ikke mer fristende.

Matprat.no har en fin oversikt over hvor lenge maten er holdbar i fryseren. Den finner du her: https://www.matprat.no/matsvinn/riktig-oppbevaring-og-holdbarhet-pa-mat/

Ekstratips

Oppbevaring

For å forlenge holdbarheten er det viktig at kjøleskapet er kaldt og godt. 2-4 grader er anbefalt. Avkjøl varm mat raskt etter at du har tilberedt den om du ikke skal spise den med en gang. Det samme med restemat. Da bevarer du smaken og hindrer bakterieutvikling. Hold kjøleskapet ryddig. Jeg bruker ofte dype tallerkener med flat tallerken som lokk på til oppbevaring i kjøleskapet. Jeg bruker egne glassbeholdere og norgesglass til oppbevaring, bruk helst ikke plast, men bruk det du har. Ikke nødvendig å gå bananas på Clas Olsen eller Ikea. Se etter glass-og-gaffelmerket, som brukes for å indikere om produktet er egnet til bruk på mat og drikke. Unngå å bruke gamle isbokser og liknende til oppbevaring av mat. Disse er spesiallaget til den matvaren de inneholder, og regnes som engangsemballasje. Jeg bruker White Board- penn og skriver på hva det er i glasset. Lettere for små og store å gjette hva som er inni, samt bli fristet til å spise.

Ta ut det du trenger

Vi prøver så godt vi kan å kun ta ut det vi trenger til hvert måltid. Når det er sagt er det ingenting i veien for å spise mat som er varmet opp flere ganger. Maten er fortsatt helt trygg å spise.

Utseende og konsistens vil nok endres etter hvor mange ganger maten varmes opp. Grønnsaker vil etter hvert koke i stykker og miste farge, og kjøtt og fisk vil falle fra hverandre. Likevel er det ingenting i veien for å spise maten, så lenge den mellom hver servering blir varmet tilstrekkelig opp, avkjølt raskt og blir oppbevart kaldt.

Verdien av en god saus

Vi har ofte kaldt kjøtt til middag, type stek, men serverer med rykende varm saus til. Saus er vel en av de matrettene som bare blir bedre og bedre for hver gang den får et oppkok (utenom fårikål da…).

Ryddetips 

Jeg liker å jobbe alene på kjøkkenet, men har alliert meg med gutta mine og de fungerer som ryddehjelp underveis. En ryddekonsulent som jobber deltid som kokk trenger også hjelp og det er mitt beste ryddetips her!

Hvordan begynner jeg?

Planlegging

Planlegging er alfa og omega. Du må kjenne etter hva du har lyst på og planlegge innkjøp utifra det. Jeg bruker dyrket.no, strømlarsen.no, oluf.no og kolonial.no. Her jeg bor leverer alle disse på døren og det er enkelt, tidsbesparende og økonomisk da jeg er alt for åpen for impulsshopping når jeg går i butikken. Selv nå må jeg gå over handlekurven når jeg er ferdig med bestillingen. Rydde litt der før jeg går i kassen. Lurt å være mett også ved netthandel ellers ryker du raskt på en pose seigmenn eller to du ikke trenger.

Skap god stemning

Før jeg begynner setter jeg på litt god musikk, tenner lys og vasker godt over alle benker og flater som jeg kan komme til å bruke. Jeg tar frem alt til oppbevaring og utstyr som jeg trenger slik som blender, stavmikser og ildfaste fat. Alt etter hva jeg skal lage.

Egenpleie

Jeg er for tiden hekta på Mozelle med rips som jeg fyller opp i et stort glass sammen med masse isbiter og en liten skje med eplesidereddik. Nesten som rosévin og mye lurere å drikke underveis her om resultatet skal bli godt.

Alt klart!

Jeg tok bilder forrige gang jeg lagde mat og under her skal jeg beskrive litt hva jeg gjorde. Før vi går videre må jeg si at underveis i prosessen fikk jeg nyervervet respekt for matfotografer og alle dere som legger ut lekre matbilder på Instagram. DER er ikke jeg! Uansett hva jeg gjorde ble det ikke finere bilder enn dette. Så du må bare ta bildene her for det de er; en illustrasjon og forhåpentligvis til inspirasjon.

Ok! Hva lagde jeg?

Jeg kjøper stort sett ferdig vasket salatmiks og spinat, men noen ganger kutter jeg opp salat og har det klart selv om holdbarheten kan være litt kort.

Jeg kuttet opp favorittosten i huset som er Manchego.

Deretter kuttet jeg opp grønnsaker slik som paprika, purreløk og rødløk. Jeg lagde staver av agurk og gulrot og satte det rett på bordet med en dipp jeg lagde med rømme og krydder. Det gikk unna før middag.

Jeg lagde fruktsalat med rosiner.

Den ene bananen var blitt litt myk så den gikk med under tilberedelse av proteinpannekaker som jeg helte tilbake på melkekartongen klar til å stekes. Spises alene eller med fruktsalaten.

Min favoritt er stekte poteter med olivenolje og godt med krydder. Brett med dette sto i ovnen i flere omganger. Det pleier å gå unna her. Stekebrettet hadde masse god olje som lå igjen etter potetene og i den stekte jeg grønnkål som ble til chips.

Jeg lagde pesto med alt som hører til.

Guacamole må jeg lage flere ganger i uken og jeg varierer med å putte oppi tomat eller ekstra chilli.

Hel økologisk kylling fikk langtidskoke. Her fikk jeg kjøtt til lun kyllingsalat, middag første dagen, kraft til matlagingen og en deilig suppe. Før den gikk i gryta vasket jeg den med salt. Jeg tar masse bordsalt og skrubber kyllingen godt over alt jeg kommer til. Som om jeg skulle gi den en skikkelig kroppskrubb. Deretter skyller jeg kyllingen i masse kaldt vann. Om du ikke har prøvd det før vil du bli overrasket over hvor mye finere kraften blir. Klar og fin!

I denne kraften kokte jeg blant annet blomkål som jeg moste etterpå.

Jeg lagde chee smør, eller det man kaller klarnet smør. Dette brukte jeg også videre i matlagingen. For spesielt interesserte kanskje, men jeg foretrekker å bruke klarnet smør til å steke i.

Jeg kokte mange hardkokte egg.

Stekte 2 pakker med kjøttdeig, uten krydder som jeg bruker på salat, på ris, til potetene og jeg serverer med forskjellige sauser og dressinger.

Deretter i samme jerngryte lagde jeg pulled pork.

Etterpå freste jeg opp grønnsaker som jeg la til side. Noe brukte jeg i kyllingsuppen, noe la jeg i kjøleskapet.

Det var det! Voila!